Skip to main content
pierre banner
PIERRE - Case Study

PIERRE - Sve u jednom rešenju za pametnu kuću

Case study

Pierre se izdvaja od konkurenata po svojoj primeni, a verovatno je i najpromišljenije izrađena aplikacija za pametni dom na tržištu.

O čemu ćemo govoriti?
 1. Razvoj hardvera i firmvera
 2. Sistem dizajniranja
 3. Interfejs aplikacije
 4. Uređaji za podršku
 5. Monitoring
 6. testiranje je ključ uspeha
 7. Zanimljive činjenice

Pierre je sistem za automatizaciju, ili ga možete nazvati rešenjem za pametnu kuću.

Ako zakopamo dublje, možemo videti mnogo tehnički inovativnih rešenja u vezi sa jedinstvenom kombinacijom hardvera i softvera.

Korisnici kontrolišu i automatizuju osvetljenje, grejanje, hlađenje, pristup imovini, bezbednosni sistem, navodnjavanje i druge funkcije u svojoj kući, stanu, hotelu ili zgradi. I sve to sa samo jednom aplikacijom.

Veoma smo ponosni što smo verni partner arhitektama na njihovom putu.

 

pierre app
Učešće Studio Present-a

Prvo smo samo slušali, pa pričali, pa opet slušali… a onda smo napravili opšti koncept, odskočnu dasku.

Kakvo putovanje, a prvi korak je bio razumevanje celog koncepta, razumevanje potreba, ideje, velike slike. Imali smo mnogo sastanaka, mnogo pisali, skicirali, planirali. Nakon toga smo napravili prvi koncept.

Nakon 5 godina stalnog razvoja, sada smo sigurni da smo napravili dobar izbor i postavili teren za narednu deceniju budućnosti.

Razvoj hardvera i firmvera

Nakon koncepta počeli smo sa razvojem hardvera. Na početku smo morali da stvorimo „mozak“ sistema, kontroler pametne kuće.

Ovaj pametni kontroler odgovoran je za čitavu logiku ispod sistema. To je bila prava inovacija i izdvaja se od konkurencije. Odlučili smo da koristimo ESP32 mikrokontroler kao srce pametne kuće. Zatim smo izabrali sve komponente i počeli da pravimo prototip.

Nakon nekoliko iteracija, imali smo prvu verziju kontrolera. To je bila tačka na kojoj smo počeli sa kreiranjem firmvera.

Firmver

 • U upotrebi je operativni sistem u realnom vremenu - FreeRTOS.
 • Podržava OTA ažuriranje, daljinsku nadogradnju firmvera uređaja. Obično koristi mreže kao što su Wi-Fi, mobilni podaci ili ETH. Ovo omogućava korisnicima da primaju ažuriranja bez potrebe za fizičkim konekcijama ili ručnom intervencijom.
 • Ugrađen je Matter standard (protokol).
 • Komunikacioni protokoli koji se koriste su MKTT i REST API

Karakteristike ESP32 čipa

 • Rich Peripherals
 • Integracija visokog nivoa
 • Ample Memori
 • Zajednica otvorenog koda
 • Isplativosti
 • IoT aplikacije

To je bio samo početak, jer kako je projekat evoluirao, napravili smo još više hardvera za njega.

Sada imamo dva različita kontrolera, 3 relay ploče i 2 različita pristupna panela.

CE Sertifikat

Pomogli smo Pierre timu da prođe CE sertifikat, sa testiranjem da se hardver može prodavati širom EU i ostatka sveta.

Bio je to izazovan proces, nešto što smo uradili po prvi put, kao mnogo stvari u ovom svakodnevno promenjivom digitalnom svetu.

Test tabla za testiranje hardvera

Kada se sklope, kontroleri prolaze kroz „jednonedeljni“ program obuke :) Šalim se. Oni su u testnom režimu nedelju dana i nalaze se u laboratoriji za hardver. Ovde su bombardovani stotinama poslova kako bi se uverili da će, kada se hardver upotrebi i instalira, ispravno raditi.

Simuliramo scenarije jedne uobičajene porodice, koja svoj pametni dom koristi kao u stvarnosti.

Sistem dizajniranja

Zbog složenosti aplikacije, bili smo primorani da kreiramo sistem dizajna posebno za Pierre. Zajedničke komponente i univerzalni atomski pristup doveli su nas do standarda gde retko nova funkcionalnost zahteva kreiranje nove komponente. Možemo koristiti nešto što je već napravljeno ili kombinaciju para.

Interfejs aplikacije

Ovi snimci ekrana pokazuju intuitivni interfejs Pierre pametne aplikacije. Uz besprekornu navigaciju i jasne vizuelne naznake, korisnici mogu lako da shvate njegove funkcionalnosti već od prve interakcije. Za interaktivnije iskustvo, možete da istražite i demonstraciju aplikacije koja je dostupna na Google Play and AppStore

pierre

Performanse

Sa JSI pristupom (Java Script Interface), koristeći prednosti brzine C++, JAVA, uspeli smo da povećamo performanse na izvornom nivou.

Umesto slanja informacija o korisničkom interfejsu pomoću JSON datoteka, svaka interakcija korisnika je sada brža, bez uskih grla koje stvara mnogo podataka.

Arhitektura

Naš pristup je monorepo struktura, gde se deo kodne baze deli između firmvera, pozadinskih i mobilnih aplikacija. Ovaj potez nam je mnogo pomogao u održavanju, podršci i budućem razvoju.

Sve ovo zajedno pomoglo nam je da imamo stabilan i kvalitetan proizvod.

Uređaji za podršku

Aplikacija radi besprekorno na skoro svim mobilnim uređajima (Android i iOS), tabletima i na prilagođenim Android ekranima.

Skalabilan dizajn infrastrukture

Kada imate korisnike iz celog sveta, različitih vremenskih zona i milione aktivnosti svakog dana, morate biti sigurni da je vaša prateća infrastruktura pouzdana, brza i isplativa.

Cloud infrastruktura u pozadini

Naš interni DevOps tim je napravio mrežu od 11 servera, koji su podeljeni u 2 balansera opterećenja i 9 radnika. Prednost ove vrste mreže je što je proširenje veoma brzo i bez muke.

Praćenje

Da bismo bili sigurni da sve teče glatko, pratimo Više od 60 usluga poput:

 • Statistiku korišćenja
 • Zahteve klijenata
 • Evidenciju grešaka
 • Resurse mašine (CPU, RAM, diskovi)

 

Ponosni smo na naš bot, koji radi 24/7 oponašajući pravog korisnika i testirajući unapred definisane scenarije, ne samo kao dela CI/CD-a, već iu proizvodnom okruženju.

Tim u Studio Presentu je dosledno isporučivao izuzetan posao i više puta je premašio moja očekivanja. Naše partnerstvo nije samo raslo tokom godina, već je postalo i strateško bogatstvo za Pjera. Radujem se nastavku naše uspešne saradnje u budućnosti.

Testiranje je ključ uspeha

Zašto je to toliko važno?

To je živ sistem, sa 10 hiljada korisnika, koji svakodnevno kontrolišu svoje objekte. Greška na primer može sprečiti korisnike da uđu u svoj dom... Takvi scenariji su no-no u svetu pametnih kuća. Zbog toga posvećujemo izuzetnu pažnju testiranju. Testiranje je suštinski deo celog procesa razvoja.

Srećom, naši test inženjeri to rade svojim strogim procesima, minimizirajući greške za 99,9%.

Testing process - behind the scenes
testing

Nakon što smo uspešno prošli 10.210 (i svakim danom se povećavaju) test slučajeva, spremni smo da pokrenemo ažuriranja za testne korisnike zgrade.

Nakon 5 dana bez grešaka, objavljujemo ažuriranje za sve, u obe prodavnice.

Zanimljive činjenice

Brzina je relativna stvar: u početku smo sve testirali ručno - trajalo je oko 2-3 dana. U to vreme imali smo samo nekoliko desetina test slučajeva.

Nakon što smo prešli na automatsko testiranje, prvim serverima za testiranje je bilo potrebno oko 2 sata da završe sve testove. Opet, nakon što smo prešli na server sa 128 jezgara i 128GM RAM-a, isti posao je radio za 10-12 minuta.

Umesto zaključka

Posebno smo ponosni što imamo hrabrosti i mentalne snage da zaronimo duboko u razvoj hardvera i softvera sa nulte tačke. Sada je Pierre kompletan i potpuno samostalan proizvod koji koriste hiljade kupaca.


Za štrebere, to stvara oko 7.000.000 zahteva dnevno, bez štucanja.


Aplikacija i hardver mogu da rade u oflajn režimu ako je prostor diskonektovan sa interneta, zahvaljujući Matter standardu.


Partnerska (integratorska) aplikacija i aplikacija za krajnjeg korisnika nude najbolje prilagođavanje na svetu.


Pod ovim podrazumevamo da vi, kao klijent, imate potpunu slobodu da konfigurišete procese i scenarije svoje kancelarije, kuće ili automatizacije, do najniže tačke kontrole hardvera.

Proverite rezultate