Skip to main content

Hrabrost kao pokretačka snaga: Software Developer Slobodan Adamović i njegovo preseljenje u Suboticu


 

Imao sam osnovno znanje kad sam počeo, a u ovih nepunih godinu dana poprilično sam napredovao zahvaljujući ljudima koji su sa mnom nesebično delili znanje, veštine i trikove koje su stekli iskustvom

Ovako počinje priča o Slobodanu Adamoviću, posvećenom i strastvenom programeru zaposlenom u Studio Present-u.
Slobodan je rodom iz Beograda gde je i proveo većinu svog životnog veka. Ali i momak koji je dopustio da ga hrabrost vodi ka ispunjenju vizije. Zato se i prepustio jedinstvenom putovanju kroz IT svetu. Na tom putovanju stekao je mnogobrojna iskustva, ali i naučio lekcije koji su značajno oblikovale njegovu karijeru.

Dok sedimo u dvorištu Digital Hive-a, ispijajući kafu i uživajući u ambijentu, i atmosferi koju ovaj prostor pruža, Slobodan nas, makar kroz priču, vodi na svoje jedinstveno putovanje. Njegove reči odzvanjaju kroz mirno okruženje, pružajući nam uvid u svet pun izazova, otkrića i neprestanog učenja. Ovo putovanje nije samo odraz Slobodanove strasti prema programiranju, već i svedočanstvo o stalnom razvoju, prilagođavanju i težnji ka savršenstvu u dinamičnom IT svetu. 

Saznajmo više o ovom specifičnom putovanju i kako nas Slobodan inspiriše da tragamo za sopstvenim putem u ovom sveobuhvatnom digitalnom dobu.
 

 

Hronika preseljenja

Slobodanovo radno angažovanje u Studio Present-u podrazumevalo je jedinstven aranžman koji je obuhvatao rad od kuće i rad u Subotici, omogućavajući mu da u Subotici provede dva dana u nedelji, dok je preostalo vreme radio od kuće, iz Beograda. Ovaj fleksibilni model rada omogućio mu je da polako upozna Suboticu i adaptira se na novu radnu sredinu, ali i da oseti puls grada i razmisli o mogućnosti preseljenja.

Nakon početnog perioda i uvida u atmosferu i dinamiku grada, Slobodan je doneo odluku da se trajno preseli u Suboticu. Želja za sticanjem novih iskustava, za proaktivnim učestvovanjem u životu grada, kao i za razvijanjem profesionalnih veština u novom okruženju, bili su ključni faktori u njegovoj odluci.

Želja Slobodana da stane na sopstvene noge i težnja za boljim prilikama doveli su ga u Suboticu, daleko od burnog života Beograda. Miran karakter Subotice delovao je kao osvežavajući kontrast “urbanoj džungli” na koju je bio naviknut. Preseljenje je bilo uglavnom iz lične inicijative, ali podrška kolega igrala je ključnu ulogu u ubrzavanju procesa. 

 


Dok pišemo ove redove o Slobodanovom iskustvu, neskromno moramo priznati da zasluge za njegovu odluku o preseljenju delimično pripadaju i njegovim kolegama. Naime, Slobodan je imao priliku da upozna našu koleginicu Saru, koja je već bila deo tima u Studio Presentu. Sara mu je sa entuzijazmom pričala o radnom okruženju, timu i projektima na kojima radimo, pružajući mu tako uvid u dinamičnost i kreativnost koja odlikuje našu firmu. Ove informacije su kod Slobodana probudile interesovanje, te je odlučio da se prijavi i postane deo našeg kolektiva, unoseći deo svog znanja i iskustva u raznovrsne projekte na kojima radimo.


 

Izazov preseljenja nije bio samo u potrazi za stanom, iako smo svi svedoci sa kojim poteškoćama u pronalasku su se podstanari suočavali nakon perioda pandemije. 
Slobodanu je jedan od najvećih izazova bila organizacija neophodnih stvari za opremanje stana, kao i prilagođavanje novoj sredini  i upoznavanje sa subotičkom svakodnevicom - koja se u mnogome razlikuje od Beogradske. 

Ipak, kako kaže, beskrajno se zahvaljuje kolegama Ivani i Davidu na neiscrpnoj moralnoj podršci koju su mu pružali u tom periodu.

Balans između posla i privatnog života

U Subotici, Slobodan je pronašao balans za kojim je čeznuo. Blizina radnog mesta uštedela mu je dva dragocena sata svakog dana, omogućavajući mu da se bavi aktivnostima koje voli. Ovaj kontrast u odnosu na visoke troškove života i vreme provedeno u putovanju u Beogradu omogućio mu je bolje razumevanje vremena i finansija.

Studio Present je za Slobodana postao mesto gde može da se razvija i napreduje - u svakom smislu.

Fleksibilno radno vreme omogućilo mu je da pronađe ravnotežu između posla i ličnog života. U svoje slobodno vreme, Slobodan teži da ispunjava svaki trenutak. On je strastveni sportista koji redovno trenira, održavajući zdrav i aktivan način života. Takođe, ovaj mladi programer je i ljubitelj kulinarskih veština, pa često provodi vreme kuvajući i istražujući nove recepte. No, njegove strasti ne završavaju se tu. Slobodan je i talentovani muzičar, pa svoje sate ispunjava svirajući i istražujući muzičke note. Ipak, bez obzira na sve te aktivnosti, on nikada ne zapostavlja društveni aspekt svog života, pa često nalazi vreme za druženje i razmenu ideja i razgovora sa prijateljima i kolegama.
 

Susreti sa izazovima i otkrićima

Slobodanovo putovanje nije bilo oslobođeno izazova. Projekat „HeiExperts” bio je veliki izazov u njegovoj karijeri, donoseći niz novih saznanja i otkrića, koji su mu pružili mogućnost da bolje sagleda sebe kao developera. Međutim, takođe je donosilo trenutke sumnje i anksioznosti, u kojima je dovodio u pitanje svoje sposobnosti dok ga pohvale i validacije nisu umirile. Slobodan ističe da je komunikacija sa kolegama od suštinskog značaja, pa čak i kada se tiče manje prijatnih tema. Razmena misli i iskustava omogućava individualcima da sagledaju situaciju iz različitih perspektiva i uvide aspekte koje možda sami ne bi uočili. Otvoren dijalog može otkriti skrivene istine i pružiti različite poglede na problem, što može biti od neprocenjivog značaja. Pohvale i afirmacije od kolega mogu biti izuzetno moćne, jer ne samo da podižu samopouzdanje, već i doprinose razvoju osećaja kompetencije i osposobljavaju pojedinca da sa većom hrabrošću pristupi izazovima i traži rešenja. Ove interakcije gradile su okruženje u kojem su podrška i međusobno poštovanje ključni za unapređenje kako individue, tako i celokupnog tima, stvarajući prostor u kome je svaki član tima vrednovan i gde svako može slobodno da izrazi svoje misli i osećaje.

Slobodan je naglasio važnost komunikacije i organizacije u okviru kompanije, dajući priznanje Studio Presentu za izuzetnost u ovim segmentima. Koncept postavljanja kvartalnih ciljeva ne doživljava kao obavezujuću normu, već kao inspirativni element, koji motiviše ljude da razvijaju svoje veštine i da daju značajan doprinos celokupnom razvoju kompanije.

 

Uvidi i aspiracije za budućnost

Kada govorimo o Slobodanovim težnjama za budućnost, on želi da se pozicionira kao osoba od poverenja, kao neko na koga se drugi mogu osloniti. Ima snažnu želju da konstantno napreduje i usavršava se u svojoj ulozi developera, čime bi pružao značajan doprinos razvoju Studio Presenta ali i IT scene u Subotici.

Sa zahvalnošću govorio je i o kolegama koji su mu bili mentori na početku njegove karijere, naglašavajući koliko je njihova podrška i vođstvo bilo nezamenljivo u njegovom profesionalnom razvoju. On želi da sledi njihov primer, pružajući istu meru podrške, znanja i inspiracije budućim programerima i kolegama. Veruje da može biti pokretačka snaga u razvoju drugih, pomažući im da ostvare svoj pun potencijal i prebrode izazove u IT svetu.

Vizija koju Slobodan ima za svoju budućnost nije vođena samo željom za ličnim napretkom, već i težnjom da stvori okruženje koje podstiče uzajamno učenje, razmenu ideja i stalni razvoj. On smatra da pravi lider nije samo onaj koji ima najviše znanja ili iskustva, već onaj koji ume da inspiriše, motiviše i pruža smernice, omogućavajući svima oko sebe da rastu i uspevaju.

 

Subotica: Grad kontrasta i harmonije

Subotica je Slobodanu pružila predah od beogradske vreve, nudeći harmoničnu simbiozu tišine i modernog. Slobodan je uspeo da se upozna sa lokalom, prihvatajući distinktivne karakteristike grada i njegovih stanovnika. Smireniji tempo života u Subotici, u kontrastu sa stalnim žamorom Beograda, bio je posebno osvežavajuća promena.

Međutim, istakao je ograničenja u smislu mesta za izlazak, naglašavajući razlike u ponudama između različitih gradova. 

Svaki grad ima svoje ponude, ali je različitost tih ponuda stvar koja pravi razliku.
 

Kada mu nedostaje užurbanost, živahni provod i sve raznolikosti koje prestonica pruža, Slobodan otputuje u Beograd za vikend. Tamo ponovo uranja u poznatu atmosferu grada, uživajući u raznolikim sadržajima i dinamici koja je inherentna velikim metropolama, ali se takođe raduje povratku u mir i spokoj Subotice.

Otvoren poziv za sve sa dilemom

Slobodan Adamović snažno ističe potrebu za stalnim učenjem i prilagođavanjem, deleći svoj lični stav i savete sa svima koji se nalaze na sličnom putu. „Ne bojte se! Upustite se u avanturu, otkrijte nepoznato i naučite nešto novo“, savetuje on. „Susretanje sa novim ljudima i kulturama proširuje vaše horizonte i donosi svežu perspektivu, a to može biti ključ uspeha.“

Slobodan posebno poziva programere, bez obzira na to da li dolaze iz većih gradova ili manjih sredina, da razmotre mogućnost dolaska u Suboticu. „Grad nudi brojne mogućnosti i različite perspektive, a IT scena ovde je u stalnom razvoju i širenju. Postoji prilika da postanete integralni deo ovog dinamičnog ekosistema i doprinesete svojim jedinstvenim veštinama i znanjem.“

On vidi Suboticu kao mesto gde se može živeti uravnoteženim životom, a u isto vreme biti deo uzbudljive i inovativne industrije. „Promena sredine može biti izazovna, ali to je prilika da se razvijamo i usavršavamo, da gradimo mostove i stvaramo nove veze. Za one koji razmišljaju o promeni, savetujem da se usude. Subotica ima svoj jedinstveni šarm i vibraciju i čeka vas da otkrijete sve što nudi.“

Za Slobodana, ovakav pristup nije samo o promeni mesta boravka ili razvoju karijere, već i o širenju vidika, učenju i napretku na ličnom nivou. On veruje da susretanje sa različitostima i prihvatanje novih izazova vodi ka osobnom obogaćivanju i razvoju, te poziva sve da se otvore za nove mogućnosti i iskustva.

Dođite i obogatite svoj život. Čak i ako vam se ne dopadne i vratite se, ponećete sa sobom divne uspomene.