Skip to main content

Praksa kao najbolji vid sticanja znanja i veština

Znati mnogo zaista jeste vredno, ali imati priliku to znanje i preneti - jeste neprocenjivo!

praksa

Mlađi ili stariji, studenti ili samo zaljubljenici u programiranje - na program prakse svi su dobrodošli - oni koji žele da usavršavaju svoje znanje, da nauče nešto novo, ali i otkriju kako izgleda kada dobiješ relan zadatak koji treba da se uradi.

Članovi Studio Present tima odlično se snalaze u ulozi mentora, ne samo učeći nekoga da savlada programiranje, nego i usmeravajući ga u logčkom i problemskom razmišljanju, onom “out of the box” razmišljanju u kome se ponekada i krije odgovor za kojim tragamo. 

Pre početka prakse, svako od praktikanata ima priliku da se odluči za oblast u kojoj želi da se usavršava. Kako je Studio Present full-service agencija, odnosno, pružamo usluge iz različitih polja IT sfere, budući praktikanti mogu da odaberu jednu od sledećih oblasti:

  • back-end
  • front-end 
  • dizajn, sitebuild
  • marketing
  • projekt-menadžment

Biti nekome mentor mnogo je više od puke pomoći u rešavanju zadatka. Pažljivo osluškujući praktikante i prateći njihov ritam, gradimo međusobno poštovanje, zadatak se rešava korak po korak, radi se na strpljenju, ali i preciznosti. 

Možemo reći da je svaki nov praktikant izazov i za nas, ali i prilika da rastemo zajedno. 

Trudimo da stavimo praktikantima do znanja koliko je bitno postavljati pitanja i biti radoznao. Dolaženjem do novih saznanja polako se gradi put rešavanja i savladavanja programerskih izazova. Još jedna izuzetno bitna činjenica na koju se trudimo da uputimo praktikante, jeste da se što više posvete kodiranju, odnosno da rade za računarom, čak i ako nisu sigurni tačno šta rade, jer upravo putem pokušaja i pogrešaka najviše se uči. Naravno da nije na odmet pročitati nešto o datom programu sa kojim se susrećemo, ali dokle god se naše učenje bazira samo na čitanju, nećemo znati šta zaista da očekujemo.

U trenutku kada se otkuca prvi kod, neverovatan svet se otvara pred vama i tek tada shvatate ono o čemu ste čitali.

Zato je uloga mentora tokom celog procesa izuzetno bitna. Mentor je tu da vam ukaže na detalje koje ste možda prevideli, a dovešće vas do rešenja. Ponekada je dovoljno da vam mentor promeni perspektivu i tada mnogo lakše dolazite do odgovora. 

Deo prakse svakako jeste i usmeravanje, koje može da bude izuzetno blagotvorno, pogotovo na početku karijere.

Ukoliko još niste sigurni u kom pravcu da se usavršavate ili se možda dvoumite između dve oblasti, mi ćemo biti tu da vas saslušamo, da vam zadamo prave zadatke i pokušamo da vas usmerimo u daljem edukovanju kako biste bili bliži svom cilju u učenju. Zajedno savladavamo puno različitih koraka i izazova tokom prakse i trudimo se da po završetku procesa svaki praktikant ode iz Studia Present s brdom novih informacija, ali i sa željom da nauči više i prepusti se celoživotnom istraživanju